fbpx
ОСТАННІЙ ПОДКАСТ
Підписуйся на найнауковішу розсилку!
І миттєво отримуй 9 електронних журналів Куншт у подарунок.

Ми під'їдаємо крихти cookies за вами. Навіщо це нам?

Читати

Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

Повідомлення успішно надіслано

Для пошуку
введіть назву запису
Людина — 24.04.20
ТЕКСТ: Юлія Чижевська
Ілюстрації: Каталіна Маєвська
Ми любимо тексти без помилок. Якщо ви все ж таки щось знайшли, виділіть фрагмент і натисніть
Ctrl+Enter.
Буде пити – не п’яніти

Із вуст в уста передається народна мудрість – «Знижувати градус не можна!». Друзі, сусіди, знайомі або родичі часто кажуть про те, що вечір можна починати з пива і закінчувати  горілкою. В такому разі ще можна сподіватись, що наступний ранок мине нормально. А ось якщо починати з горілки, продовжити коктейлями і закінчити пивом або вином – чекай біди у вигляді важкого похмілля.

 

Чи насправді це так? Як правильно пити алкоголь та скільки можна випити? Ми не закликаємо пити алкоголь. Але якщо вже робити це – то усвідомлено. 

Що таке градус алкоголю?

 

Концентрація алкоголю значно відрізняється в різних напоях. Купуючи пляшку спиртного, можна орієнтуватись на число, за яким є позначення %vol. Це співвідношення чистого спирту у напої до його об’єму, виражене у відсотках. У нашій країні це називають «градусами» або, науково, алкоголем за обсягом (ABV, Alcohol by volume).  


Кількість алкоголю у напоях також можна обчислити за вагою, адже чистий спирт важить менше, ніж звичайна вода. Щоб дізнатись, скільки чистого спирту ви вживаєте, необхідно показник ABV помножити на об’єм свого напою. Якщо ви вирішили випити за вечір пляшку світлого пива 0,33л, ABV якого становить 4,3%, з нього ви отримаєте 11,2 г чистого етанолу. 

 

Залежно від показника ABV напої умовно поділяють на ферментовані (не дистильовані) та дистильовані напої. До ферментованих напоїв належать пиво, вино та сидр. До дистильованих – інші лікери та рідини. Це всі лікери, віскі, горілка, джин, ром, текіла – усе, що ми звикли називати «міцним» алкоголем.

 

Деякі напої мають шалений показник ABV. Напій з романтичною назвою Sunset – це такий міцний ром, що виробник попереджає про можливі опіки, спричинені його вживанням. Адже ABV в ньому – 84,5%. Горілка з Нью-Джерсі Devil`s Springs має ABV 80%. Звісно, її не вживають у чистому вигляді, але широко використовують у коктейлях. Вона ідеально смакує з імбирним елем та фруктовими соками. Тож, якщо ви будете у Нью-Джерсі і захочете спробувати легендарний коктейль, замовляйте не більше ніж один напій. Компанія Bacardi випускає особливий ром з маркуванням 151 спеціально для поціновувачів міцних напоїв. У гирло пляшки вмонтований гасникГасник – металеве гирло, яке не дозволяє підпалити рідину в пляшці. зі сталі, адже міцність цього напою становить 75,5% ABV.

 

Ці три – одні з найміцніших напоїв у світі. Але їх ви навряд чи спробуєте на звичайній вечірці. Ймовірніше, вам запропонують якийсь із більш поширених напоїв. 

 

Джин – це напій з солодового спирту, настояного на ягодах ялівцю. Але його склад може змінюватись. Крім ягід ялівцю, можуть використовувати цедру апельсина, ревінь. Міцність джину становить не менше ніж 37,5% ABV. Дистильований (очищений) джин має міцність понад 40% ABV. Зазвичай ABV для різних видів джину коливається у межах 37,5-45%.

 

Натомість ром виготовляють із цукрової тростини й витримують у дубових діжках. Щоб напій був чистим, його дистилюють. Для аромату та смаку додають підсолоджувачі, цукор та ароматизатори. Залежно від регіону виробництва, домішок та способів фільтрації, ром поділяють на ультрасвітлий, що має міцність 30-40% ABV, світлий 35- 45% ABV, темний – 40-80% ABV.

 

Для створення віскі використовують ячмінь, пшеницю, кукурудзу та жито. Це доволі міцний напій. Обираючи віскі, ви завжди побачите ABV понад 40%.

 

Чи завжди на ранок буде похмілля?

 

В усіх країнах є свої норми та рекомендації щодо споживання алкоголю.1 Наприклад, у Франції вважають, що нема безпечної для здоров’я дози. Можна лише припустити, у якій кількості алкогольні напої наносять найменшу шкоду здоров’ю людини. Медики та науковці Франції рекомендують кілька днів на тиждень проводити повністю без напоїв, що містять алкоголь. Поруч із тим, чоловікам та жінкам рекомендують вживати не більше ніж 20 г алкоголю на день у перерахунку на чистий етанол або 100 г етанолу на тиждень. Рекомендована кількість алкоголю в одному напої – 10 г етанолу.

 

В Японії існують трохи інші рекомендації: для жінок рекомендована норма алкоголю – щонайбільше 10 г на добу. Для чоловіків добова норма у два рази вища – до 20 г на добу. Чоловікам, старшим за 65 років рекомендують знизити споживання алкоголю до 10 г на добу. Але всім японцям, незалежно від віку та статі, рекомендовано утримуватись від вживання алкоголю повністю не менше ніж два дні на тиждень.

 

У США жінкам радять вживати максимум один напій на день, чоловікам – два напої. Рекомендована кількість алкоголю в одному напої – 14 г етанолу. Для людей, старших за 60 років, незалежно від статі, варто обмежуватися 12 г етанолу на добу або 84 г етанолу на тиждень.

 

Після вживання алкогольних напоїв етанол всмоктується з кишківника в кров, звідти прямує до печінки, де його зустрічає ферментФермент – це білкова сполука, що розщеплює складні речовини до простих., який розщеплює алкоголь (алькогольдегідрогеназа). Нерозщеплений етанол циркулює в крові й викликає ознаки сп’яніння. Кількість випитого алкоголю завжди корелює із кількістю алкоголю в крові. Її обчислюють за допомогою показника проміле. 1 проміле відповідає 1 г алкоголю в крові. Відсутність сп’яніння та безпечна кількість алкоголю в крові відповідає 0,2 проміле, це юридично визначена межа для водіїв.

 

Зазвичай про легке сп’яніння говорять за умови концентрації алкоголю в крові понад 0,5 проміле, але не більше ніж 1,5 проміле. Середній ступінь сп’яніння – від 1,6 до 2,5 проміле. Наявність в крові від 2,6 до 3 проміле алкоголю означає сильне сп’яніння, що супроводжується неврологічними порушеннями. 

 

Якщо кількість алкоголю в крові більша за 3 проміле, це вважається важким алкогольним спянінням, що може завершитись летально. Доза алкоголю, яка відповідає понад 5 проміле етанолу в крові, вважається летальною. 

 

Що ж стоїть за усіма цими цифрами? Один випитий напій з рекомендованою дозою алкоголю або менше – це легке алкогольне сп’яніння або навіть його відсутність (проміжок між 0,2 та 0,5 проміле). 2-4 напої – це досі легке алкогольне сп’яніння для більшості людей. Якщо ви випили 1-3 напої, обирали перевірений алкоголь, і не тільки пили, але й їли, ранок не обов’язково буде важким. Люди із достатньою кількістю алкогольдегідрогенази, що дотримуються культури пиття, на ранок відчувають трохи більшу потребу прийняти душ і випити каву зранку. Але симптомів похмілля зранку немає. Проте такий легкий ранок трапляється тільки тоді, коли ви не вживаєте алкоголь щоденно.

 

3-7 напоїв – це шлях до середнього ступеня алкогольного сп’яніння, де вам вже може знадобитись поміч інших, щоб дістатись додому. А зранку ви відчуєте себе розбитим, нездатним щось робити. Якщо ви дійшли до середнього ступеня сп’яніння один раз, і це минуло без проблем, варто зупинитися. Адже періодичне зловживання алкоголем (навіть якщо це відбувається раз на місяць) призводить не тільки до тривалого похмілля, але й до хронічних проблем зі здоров’ям.

 

І 8, і 10, і 15, і 20 напоїв за один вечір призводять до сильного алкогольного сп’яніння. На перший план виходять неврологічні порушення координації, мовлення, свідомості. Такий вечір може завершитись у лікарні. І це буде ще непогано, адже людина у сильному алкогольному сп’янінні потребує нагляду медичних працівників, щоб попередити блювоту з подальшою аспірацією (потрапляння блювотних мас у дихальні шляхи) та можливий інсульт. Саме так помер відомий ударник Led Zeppelin Джон Бонем.3 Після 40 шотів горілки він заснув і не зміг прокинутись, коли почав блювати. На жаль, він вдихнув блювотні маси і захлинувся.

 

Чи має значення порядок пиття?

 

Ступінь алкогольного сп’яніння не завжди корелює із кількістю випитих напоїв, адже реакція на алкоголь у людей відрізняється. Наприклад, обмін етанолу у чоловіків та жінок різний – у чоловіків тканини швидше його утилізують. А у жінок, навпаки, алкоголь довше залишається в крові. 

 

Другий важливий фактор – кількість алкогольдегідрогенази в організмі людини. Це  залежить від генетичних чинників та особливостей фенотипу. Люди із великою кількістю ферменту швидко утилізують алкоголь і рідко відчувають похмілля. Люди із середньою (помірною) кількістю ферменту можуть випити декілька шотів за вечір раз на тиждень і зранку почуватися нормально.

 

Якщо у вас знижена кількість алкогольдегідрогенази, вживання навіть одного напою призводить до легкого сп’яніння, а ранок буде супроводжуватись похміллям. У таких людей через невелику кількість ферменту алкоголь метаболізується і утилізується вкрай повільно, тривалий час залишаючись у крові.

 

Третій фактор – те, як швидко ви п’єте алкоголь, що п’єте, крім нього, та що їсте. Сп’яніння настає тоді, коли ви вживаєте понад 4-5 напоїв протягом двох годин.7 Напій у цьому випадку означає рекомендовану одноразову дозу алкоголю. Якщо ви вживаєте 4-5 напоїв протягом чотирьох годин, не забуваєте вживати неалкогольну рідину (сік, морс, воду), пам’ятаєте про те, що шлунок не має бути порожнім і їсте, кількість проміле в крові відповідатиме легкому ступеню алкогольного сп’яніння, а певних проявів сп’яніння ви навіть не помітите. Їжа затримує всмоктування алкоголю.

 

Четвертий фактор – що за чим пити. Швидкість всмоктування алкоголю та його метаболізму неоднакова для різних напоїв. Коли ви споживаєте напої, ваш організм викидає певну кількість алкогольдегідрогенази, щоб вона розщеплювала алкоголь. Що більше ABV міститься в напої, то більше ферменту потрібно. Мозок контролює, скільки алкоголю всмоктується крізь кишківник і скільки алкогольдегідрогенази треба виділити. Перша чарка, друга, третя – і мозок вже розуміє, скільки ферменту необхідно виділити.

 

Якщо ви п’єте швидше, ніж організм утилізує алкоголь, починається токсична дія алкоголю на мозок і зниження його аналітичних можливостей. Тому, якщо ви вип’єте чотири віскі, а потім вирішите, що вино – це краще продовження вечора, перший час ваш організм ще буде викидати стільки ферменту, скільки необхідно для метаболізму віскі. 

 

Якщо ж ви почали з пива, а потім переходите на Єгермейстер, в якому значно більша кількість ABV, організм не встигає швидко адаптуватись і протягом деякого часу викидає стільки ферменту, скільки необхідно для утилізації етанолу з пива. Надлишок етанолу залишається в крові, збільшуючи сп’яніння.

 

Тож в обох випадках, якщо не зупинити вживання алкоголю, людина більше п’яніє. А ось в якому випадку воно настане швидше, залежить від багатьох інших факторів, що вже описані вище.  

Що краще пити?

 

Всесвітня організація охорони здоров’я визнає, що алкоголь – це невід’ємна частина соціальної культури у всьому світі.8 Проте ВООЗ попереджає, що його споживання призводить до більш ніж 3,3 мільйона смертей на рік, яких можна було б уникнути, якби людина не пила.

 

Перше місце посідають травми, пошкодження та ДТП. На жаль, саме водіння автомобіля у стані алкогольного сп’яніння та перевищення рекомендованого швидкісного режиму найчастіше призводять до аварій із летальними наслідками. 

 

Якщо людина не має звички постійно пити до стану серйозного сп’яніння, але часто вживає алкоголь (наприклад, щодня), це обов’язково вплине на здоров’я.10 Найчастіше ми не помічаємо такі зміни. Але за декілька років починають з’являтись перші клінічні симптоми надмірного вживання алкоголю. 

 

Перше, на що впливає алкоголь, – це печінка, адже до неї прямує вся кров з кишківника через систему ворітної вени, де кров очищується, а алкоголь зустрічається з алкогольдегідрогеназою. Часте вживання алкоголю навіть у невеликій кількості (рекомендовані дози або менше, але щодня) призводять до формування алкогольної хвороби печінки.11 Вона протікає стадійно. 

 

На першій стадії відбувається жировий гепатоз – у клітинах печінки накопичується надмірна кількість жирових відкладень, клітини збільшуються у розмірах і здатність виконувати основну функцію – фільтрацію крові, значно знижується. На стадії жирового гепатозу пошкодження печінки можна зупинити і повністю відновити функцію органу, адже печінка самовідновлюється. Достатньо просто перестати вживати алкоголь, і за декілька років печінка повністю відновиться. 

 

Якщо ж людина і далі вживає алкогольні напої, відбувається перехід зі стадії жирового гепатозу до стадії алкогольного гепатиту. Збільшення клітин печінки і постійний вплив алкоголю призводять до пошкодження клітин і їх запалення. На стадії алкогольного гепатиту клітини печінки руйнуються під дією основного пошкоджувального фактора – етанолу. Цей процес можна зупинити та частково відновити клітини печінки. Все, що треба зробити – не вживати алкоголь.

 

Якщо алкогольну хворобу печінки не зупинити на перших двох стадіях, вона переходить на третю — цироз печінки. І це вкрай небезпечний стан. Адже пошкоджені клітини печінки зникають, і на їхньому місці утворюється сполучна тканина. Об’єм печінки відновлюється, але сполучна тканина не здатна фільтрувати кров, вона не синтезує фактори згортання крові, не запасає поживні речовини. Саме тому третя стадія – це вже незворотні зміни печінки і значне порушення її функції. Звичайно, не вся печінка заміщується сполучною тканиною, і цей процес відбувається поступово. Але фінал завжди один і той самий – цироз печінки призводить до токсичного ураження головного мозку, збільшення кровотеч та порушення основного обміну речовин. Кожен з цих факторів може призвести до незворотних наслідків, що закінчуються летально.

 

І неважливо, вживаєте ви пиво, вино, віскі чи горілку. Перевищення рекомендованих доз алкоголю, навіть якщо це якісне пиво з Німеччини або оригінальний шотландський віскі, завжди призводить до проблем зі здоров’ям. 

 

Якщо вживати якісний алкоголь і дещо перевищувати рекомендовані норми, то хронічних проблем зі здоров’ям не оминути. Проте вживання сумнівного алкоголю (підробки, алкоголю без акцизу чи алкоголю, що продається у сумнівних закладах), може призвести до гострого токсичного отруєння спиртами (зокрема технічними). Адже щоб зменшити собівартість алкоголю, шахраї використовують дешеві спирти, які не завжди можна використовувати у харчовій промисловості. Підробки розливають у подібні до оригіналу пляшки. 

 

Коли людина вживає легкі напої після міцних, організм вже виробляє фермент, що розщеплює алкоголь у великій кількості. Зменшення «градусу» алкоголю призводить до бажання випити більше. А отже, і до більшого споживання алкогольних напоїв. Це погіршує алкогольне сп’яніння.

 

З іншого боку, коли ви починаєте з легких напоїв і переходите на міцний алкоголь, організм не встигає адаптуватись і алкогольне сп’яніння настає швидше. Що швидше споживаємо міцний алкоголь, то швидше наступає сп’яніння та збільшується його ступінь. 

 

Отже, єдиний вихід гарно провести вечір – дотримуватись одного напою за вечір, не змішувати напої та пити повільно. Не забуваючи при цьому про здоровий глузд та смачну їжу.

ТЕКСТ: Юлія Чижевська
Ілюстрації: Каталіна Маєвська
Статті