ОСТАННІЙ ПОДКАСТ
Підписуйся на найнауковішу розсилку!
І отримуй щотижневі новини науки і технологій

    Ми під'їдаємо крихти cookies за вами. Навіщо це нам?

    Читати

    Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

    Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

    Повідомлення успішно надіслано

    Для пошуку
    введіть назву запису
    Наука — 31.01.22
    ТЕКСТ: Ольга Дорош
    Ілюстрації: Каталіна Маєвська
    Ми любимо тексти без помилок. Якщо ви все ж таки щось знайшли, виділіть фрагмент і натисніть
    Ctrl+Enter.
    Друг і ворог: що треба знати про холестерин

    Попри погану репутацію, холестерин важливий для нашого організму. Хоча підвищений рівень холестерину справді може призвести до проблем зі здоров’ям, зокрема, пов’язаних із серцем, його дефіцит так само матиме негативні наслідки.

    Що таке холестерин?

     

    Холестерин, або холестерол, – це воскоподібна речовина без запаху, яка належить до хімічної групи ліпідів (велика група речовин, які не розчинні у воді, але розчинні в неполярних органічних розчинниках, наприклад, в ефірі, хлороформі, ацетоні чи бензолі). Його назва походить від грецьких слів chole (жовч) і stereos (твердий), адже вперше у 1768 році Франсуа Пулеттьє де ла Салль виділив холестерин як твердий компонент жовчних каменів. Аж через 43 роки французький хімік Мішель Ежен Шеврель ідентифікував і очистив цю кристалічну речовину від жовчних конкрементів і назвав її холестерином1.

    Звідки в моєму організмі холестерин?

     

    Організм людей і тварин здатен сам синтезувати холестерин (синтез de novo). У невеликій кількості кожна наша клітина може його утворювати, але найбільше його продукують печінка та кишківник2. Біосинтез холестерину містить понад 30 різних ферментативних реакцій. 

     

    Іншим джерелом холестерину є продукти харчування тваринного походження (жовтки, м’ясо, молочні продукти, сало тощо). Холестерин з їжі всмоктується в кишківнику. Наша печінка є головним органом для утворення холестеролу і водночас в ній утворюються жовчні кислоти, разом з якими надлишок холестерину виводиться з калом. За умови нерегулярного надмірного надходження холестерину з їжею організм утворює менше холестерину3

    Які функції холестерин виконує в моєму тілі?

     

    Наше життя без холестерину неможливе1, адже він потрібен кожній клітині тіла, бо є структурним компонентом клітинних мембран та регулює багато функцій в клітині4

     

    Холестерин слугує будівельним матеріалом для утворення статевих гормонів, як-от тестостерон, прогестерон, естроген, які відповідають за статеву диференціацію, лібідо, сперматогенез та вироблення фолікулів яєчників5,6. Від нього ж залежить утворення гормонів наднирників (кортизолу, альдостерону тощо). Альдостерон впливає на здатність організму регулювати артеріальний тиск. Кортизол дозволяє організму впоратися зі стресом. 

     

    Без холестерину в нашій шкірі не зміг би утворитись вітамін D, який відіграє роль у засвоєнні кальцію та фосфору, допомагає підтримувати щільність кісток5. Холестерин є основою для утворення жовчних кислот в печінці, які допомагають жирам з їжі перетравлюватися за допомогою процесу емульгування7 (розпаду жирових кульок у дванадцятипалій кишці на крихітні краплі, що забезпечує більшу площу поверхні, на яку може діяти фермент панкреатична ліпаза, перетравлюючи жири до жирних кислот і гліцерину).

    Чому високий холестерин шкідливий для здоров’я?

     

    Ви вже зрозуміли, що холестерин для нас важливий, але його високі рівні в крові сприяють8 серцевому нападу, інсульту, атеросклерозу, жовчнокам’яній хворобі9,10.  

     

    Атеросклероз – це захворювання артерій внаслідок накопичення на їхніх стінках жирів, холестерину, кальцію та інших речовин11. Ділянка судини запалюється, а лейкоцити та холестерин накопичуються на місці пошкодження у вигляді бляшки (plaque). Наростання цієї бляшки звужує артерію і викликає пошкодження тканин, їх подальше запалення. Це ускладнює проходження крові через артерію і її доступ до органів. Іноді пошкоджена ділянка може розкриватися. Коли це відбувається, тромбоцити (клітини крові) прилипають до місця травми. Вони можуть злипатися, утворюючи тромби, які ще більше звужують артерії, обмежуючи приплив багатої киснем крові до нашого тіла. Залежно від того, які артерії уражені, тромби можуть посилити стенокардію (біль у грудях) або викликати серцевий напад чи інсульт.

     

    Хоча атеросклероз часто вважається проблемою серця, він може вплинути на артерії в будь-якому місці нашого тіла, зокрема серце, ноги, мозок і нирки11. Як наслідок, можуть розвиватися різні захворювання залежно від того, яка артерія уражена.

     

    Якщо в жовчі забагато холестерину, то він випадає в осад, утворюючи жовчні камені, що призводить до холециститу (запалення жовчного міхура) або холангіту (запалення жовчних проток). 

     

    Також зміни в обміні холестерину, ймовірно, мають вплив на розвиток раку товстої кишки, прямої кишки, молочної залози, простати, та яєчок12,13.

    Що таке ліпідограма та абревіатури ЛПВЩ, ЛПНЩ? 

     

    Ліпідограма – це аналіз крові, який допомагає лікарю оцінити наш рівень холестерину та ризик хвороб серцево-судинної системи14. Залежно від результатів тесту лікар вирішить, чи потрібні вам зміни в способі життя або вживання ліків для зниження рівня холестерину. На початку ми говорили, що холестерин є нерозчинним у воді (а вона є основою крові), тож сам як молекула рухатись кровоносними судинами не може. Для його транспортування в печінці виробляються білки аполіпопротеїни (Apo), кріплячись до яких молекули холестерину утворюють нове з’єднання – ліпопротеїди, – і ті, наче кур’єри, переносять його судинами. Ліпопротеїнів є 2 види: ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) та ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності). 

     

    ЛПНЩ транспортують холестерин з печінки до різних тканин і клітин організму. Ці частинки чіпляються до клітин, які витягують з них жир і холестерин, використовуючи їх для своїх потреб. Завелика кількість ЛПНЩ спричиняє накопичення жирових відкладень у наших артеріях, що зменшує приплив крові і може спровокувати атеросклероз, призвести до серцевого нападу або інсульту. Тому часом можна почути фразу, що ЛПНЩ є «поганим холестерином».

     

    ЛПВЩ – наче пилососи для холестерину в організмі, які прибирають зайвий холестерин (транспортують надлишок або невикористаний холестерин з тканин назад до печінки, де він розщеплюється до жовчних кислот і потім виводиться з організму). Це допомагає знизити ризик серцевих захворювань, інфаркту та інсульту.

     

    Також в аналізі ми можемо бачити слова «тригліцериди» та «ліпопротеїди дуже низької щільності» (ЛПДНЩ). ЛПДНЩ – це частинки в крові, які несуть тригліцериди (жири з їжі, яку ми споживаємо, і які у шлунково-кишковому тракті розщеплюються до жирних кислот, що зможе засвоїти організм).  Підвищений рівень тригліцеридів підвищує ризик серцевих захворювань.

    Чому холестерин підвищується в крові?

     

    На його підвищення впливають різні фактори4,15, а не тільки кількість спожитого з продуктами холестерину. Сприяють підвищенню холестерину:

     

    Надмірна кількість насичених жирів (жирні сорти м’яса, птиці, високої жирності молочні продукти, магазинний фарш, де багато жиру, кокосова олія тощо). Високе споживання насичених жирів підвищує в крові концентрацію ЛПНЩ, які збагачені холестерином16.

     

    Велика кількість продуктів із промисловими трансжирами. Це жири, які утворюються внаслідок промислового процесу під назвою часткова гідрогенізація17. Так до ненасиченої жирної кислоти приєднуються молекули водню, які закріплюються на протилежних сторонах подвійних зв’язків, та змінюється хімічна структура жирних кислот. Рідкі олії стають твердими чи напівтвердими і можуть довше зберігатись, здешевлюється виробництво, покращується консистенція продукту. Таку олію можна рідше змінювати у фритюрницях порівняно зі звичайною, що вигідно. 

     

    На етикетці трансжири позначають такими термінами: частково гідрогенізовані жири, кондитерський жир, фритюрний жир, затверділі жири. Часто вони є в маргаринах, солодощах, напівфабрикатах, хлібобулочних виробах, фастфуді17,18

     

    Механізми, через які трансжири спричиняють підвищення холестерину, атеросклероз та інші захворювання, до кінця  не досліджені. Відомо, що трансжири можуть вбудовуватись у клітинну мембрану, зменшувати її гнучкість. Це порушує функціонування клітини, ускладнює її зв’язок з навколишнім середовищем, погіршує функцію клітинних білків (до прикладу, білки під назвою трансформуючий фактор росту-β (TGF-β) мають позитивний вплив на роботу імунної системи, зменшують запальні процеси в організмі і тому вважаються захисними проти атеросклерозу), сприяє накопиченню холестерину в мембрані17. Ще одним механізмом, за допомогою якого трансжирні кислоти можуть сприяти підвищенню холестерину, є активація запалення в судинах19.

     

    Вживання великої кількості їжі, що містить насичені та трансжири, порушує механізми регуляції печінкою рівня холестерину, що сприяє його накопиченню в організмі20,21,22

     

    Надмірна кількість простих вуглеводів. Внаслідок цього підшлункова виділяє багато інсуліну, який стимулю­є активність ключового ферменту в регуляції біосинтезу холестерину, і організм утворює більше холестеролу23.

     

    Мала кількість харчових волокон в раціоні (волокна з овочів, фруктів, цільнозернових каш, хліба та макаронів, бобових сповільнюють всмоктування холестерину в кров і зменшують утворення холестерину в печінці).

     

    Надмірна вага та ожиріння (негативно впливають на те, як тіло виробляє і регулює рівень холестерину24). Жирова тканина – це найбільше депо для холестерину в організмі25. За високої ваги змінюється метаболізм ЛПВЩ, і вони гірше виконують свою функцію26. Одним з механізмів є розвиток інсулінорезистентності (нечутливості клітин підшлункової до інсуліну) та дефіцит інсулін-чутливої ​​ліпопротеїнліпази (ферменту, який регулює рівень ліпідів в крові)27. При ожирінні жирові клітини активніше вивільняють вільні жирні кислоти, виникає надлишок останніх у вигляді тригліцеридів, і це стимулює печінку виробляти більше ЛПДНЩ. Також вільні жирні кислоти беруть участь у модуляції кількох сигнальних шляхів, які опосередковують запалення в клітинах, що стимулює розвиток атеросклерозу25

     

    Відсутність регулярних фізичних навантажень, низька фізична активність сприяють набору ваги, погіршують роботу серця та є фактором ризику виникнення атеросклерозу28. Механізми в основі впливу фізичних вправ на ліпідний профіль до кінця не з’ясовані. Ймовірно, фізичні вправи підвищують здатність скелетних м’язів використовувати ліпіди, а не глікоген для отримання енергії, знижуючи рівень ліпідів у плазмі. Серед механізмів29 може бути збільшення лецитинхолестеринацилтрансферази (LCAT) – ферменту, який сприяє більшому поглинанню холестерину ЛПВЩ та перенесенню його в печінку. Кількість цього ферменту, схоже, зростає після тренувань. 

     

    Куріння та вживання алкоголю. Вживання великої кількості алкоголю вражає гепатоцити (клітини печінки), що сприяє накопиченню холестерину та тригліцеридів. Алкоголь сприяє накопиченню жиру в печінці насамперед шляхом заміни жирних кислот як основного палива для печінки етанолом30,31. Якщо рівень тригліцеридів стає занадто високим, вони можуть накопичуватися в печінці, викликаючи жирову хворобу печінки. Печінка не може працювати так, як повинна, і видаляти холестерин з крові, тому рівень холестерину підвищується. Регулярне вживання алкоголю посилює синтез холестерину печінкою. Речовина в сигаретах під назвою акролеїн зупиняє транспортування білків, які допомагають виводити «зайвий» холестерин з організму, від жирових відкладень до печінки, що підвищує ймовірність атеросклерозу.

     

    Гіпертонія. Це підвищення кров’яного тиску. Людям з таким станом варто звернути увагу на своє харчування та нормалізацію ваги, аби внормувати тиск, адже це взаємопов’язані речі. Під час гіпертонії відбуваються функціональні та структурні зміни в плазматичній мембрані клітини, які пов’язані зі змінами в метаболізмі жирів, внаслідок чого зростає рівень тригліцеридів та ЛПНЩ у крові, а кількість ЛПВЩ знижується32. Також деякі ліки від тиску тимчасово можуть підвищувати рівень холестерину. Відомо, що цей ефект підсилює куріння33. 

     

    Деякі інші захворювання, які також можуть викликати підвищення рівня холестерину, зокрема діабет, хвороби нирок та печінки, гіпотиреоз. Лікування основного захворювання може допомогти знизити рівень холестерину. 

     

    Генетична схильність. Люди з сімейною гіперхолестеринемією мають підвищений рівень холестерину від народження. Мутації (зміни) у гені рецептора ЛПНЩ (LDLR) провокують розвиток генетичного захворювання – сімейної гіперхолестеринемії, за якого хворі мають значно підвищений рівень холестерину від народження34,35. Мутації у генах APOA, APOB, APOE, АРОС (відповідають за утворення структурних компонентів ліпопротеїнів) спричиняють дисбаланс у крові між ЛПНЩ і ЛПВЩ, а також можуть стимулювати гіперхолистеринемію36,37

     

    Вік. Що ми старші, то більша ймовірність атеросклерозу.

     

    Етнічна група. Люди індійського, пакистанського, бангладеського та шрі-ланкійського походження частіше за інших мають високий рівень холестерину38.

     

    Стать. Чоловіки частіше мають підвищений холестерин. Для жінок ризик зростає після менопаузи, що пов’язують зі зростанням ваги, збільшенням жиру в ділянці живота (абдомінальне ожиріння), високим тиском та зростанням в крові молекул, які провокують запалення, внаслідок чого зростають ЛПНЩ39.

    Які симптоми я відчую, якщо в мене буде підвищений холестерин?

     

    Найчастіше ми не відчуємо специфічних симптомів високого холестерину. Ви можете мати доволі високий рівень холестерину і не знати про це, доки не перенесете серцевий напад чи не дізнаєтеся про це завдяки регулярним оглядам у терапевта, в межах яких потрібно робити аналізи крові.

    Яйця підвищують холестерин?

     

    Споживання яєць – часта тема для дебатів. Страх перед яйцями виник через те, що в жовтку одного яйця міститься більша частина дозволеної добової норми споживання холестерину (норма – 300 мг, а одне велике яйце орієнтовно містить 186 мг). Але не все так однозначно40.

     

    По-перше, вже ведуться розмови щодо перегляду цієї денної норми. По-друге, ми вже знаємо: якщо ми переїдаємо продукти з холестерином, то організм виробляє менше його сам. Тому панічно боятися яєць, які є нутрітивно цінним продуктом (тобто таким, що містить багато корисних речовин), не потрібно. Печінку стимулюють виробляти холестерин насамперед насичені жири і трансжири в нашому раціоні, а не холестерин.

     

    По-третє, сучасні дослідження41,42,43,44 доводять, що яйця самі по собі не підвищують ризик виникнення дисліпідемії (стану, за якого рівень ліпідів у крові не відповідає встановленим нормам і може сприяти розвитку хвороб серцево-судинної системи) і можуть бути частиною здорового збалансованого харчування. 

     

    Споживання 1–3 яєць щодня, схоже, не впливає на рівень холестерину в здорових людей. Важливішим є те, з чим ми поєднуємо яйця в тарілці (в дослідженнях наголошується на помірному споживанні продуктів, багатих насиченими жирами, уникненні трансжирів, збільшенні споживання харчових волокон та нормальній калорійності).

     

    Бекон, ковбасні вироби містять багато насичених жирів та солі й можуть підвищити ризик серцевих захворювань більше, ніж яйця. Крім того, спосіб приготування яєць та інших продуктів, особливо якщо вони смажені, може відігравати більшу роль у підвищенні ризику серцевих захворювань, ніж самі яйця.

    Вітамін D знижує рівень холестерину?

     

    Існує суперечлива інформація про зв’язок між холестерином і вітаміном D. Деякі дослідження45,46,47 показують, що люди з нижчим рівнем вітаміну D частіше мають високий рівень загального холестерину, тригліцеридів та ЛПНЩ, інші не знаходять такого взаємозв’язку. Однак все ж варто стежити за нормою вітаміну D та обговорити питання діагностики дефіциту зі своїм терапевтом. Важливо, що самостійно призначене безконтрольне вживання добавок вітамінів та мінералів є так само небезпечне, як і їхній дефіцит.

    Як знизити рівень холестерину?

     

    Перший спосіб подолати та профілактикувати високий рівень холестерину – це нормалізувати масу тіла, їсти здорово та збалансовано і стати більш активними4,48,49. Також ці дії допоможуть підвищити ефективність ліків для зниження рівня холестерину, якщо такі виписав лікар.

     

    Вправи допомагають підвищити загальний рівень ЛПВЩ50,51. Регулярне споживання розчинної клітковини (геміцелюлози, пектинів, камеді, інуліну, резистентного крохмалю) пов’язане зі зниженням на 5–10% загального холестерину та «поганого» холестерину ЛПНЩ52,53. Цей тип клітковини розчиняється у воді, утворюючи гелеподібний матеріал в кишківнику, що сприяє виведенню холестерину з калом. Вона міститься54 в зерні вівса та ячменю і їхніх висівках, бобових, насінні льону, яблуках, цитрусових. Дорослі, які споживають чотири порції фруктів та овочів щодня (не враховуючи картоплю), мають приблизно на 6% нижчий рівень холестерину ЛПНЩ, ніж люди, які їдять менше ніж дві порції на день55. Фрукти та овочі також містять велику кількість антиоксидантів, які запобігають окисленню холестерину ЛПНЩ та утворенню бляшок в артеріях56

     

    Згідно з сучасними рекомендаціями американської Асоціації серця57, Національної служби охорони здоров’я Великобританії58 та ВООЗ59, рекомендується з’їдати за день п’ять порцій овочів (не враховуючи картоплю) та фруктів за день при добовій калорійності 2000 ккал. Порція – це:

    – 80 г свіжих, консервованих або заморожених фруктів і овочів; 

    – 30 г сухофруктів (це еквівалентно приблизно 80 г свіжих фруктів);

    – 150 мл 100% соку чи смузі (однак наголошується, що кориснішими будуть цілі фрукти, овочі).

     

    Варто зменшити кількість насичених жирів в раціоні (але не повністю від них відмовитися), читати етикетки продуктів, щоб мінімізувати кількість трансжирів.

     

    Вживання 1–2 порцій жирної риби (оселедець, скумбрія, лосось, сьомга, форель тощо, порція 140 г готової риби) на тиждень може допомогти знизити рівень тригліцеридів і зменшити ризик смерті від ішемічної хвороби серця60.

     

    У разі потреби ваш лікар може призначити статини або інші ліки для контролю рівня холестерину.

     

    Підсумовуючи, бачимо, що холестерину боятися не варто, адже це важлива молекула для життєдіяльності організму. Якщо вести здоровий спосіб життя, то можна попередити його надмірну кількість у крові й, відповідно, серцево-судинні захворювання, які холестерин стимулює. 

    ТЕКСТ: Ольга Дорош
    Ілюстрації: Каталіна Маєвська
    Посилання
    Статті
    Наука
    Екологічно чиста отрута: уривок з книжки «Зоологічна екскурсія супермаркетом»

    Чому краще утриматися від «дикого» промислу морепродуктів, особливо у водоймах, де цвіте вода?

    Наука
    Передумови приходу диктаторів до влади: Італія, Німеччина, РФ

    Що стало передумовами приходу диктаторів до влади на прикладі фашистської Італії, нацистської Німеччини та путінської росії? Розповідає співавтор і ведучий каналу «Історія Без Міфів» Владлен Мараєв.

    Людина
    Як кожен з нас може подякувати військовим і допомогти їм з адаптацією

    Як змінюється світосприйняття військових і що ми можемо зробити, аби висловити їм вдячність і допомогти в адаптації до мирного життя?

    Біологія
    Не тільки в історії. Який слід залишить війна в наших генах

    Як війни, голод та важкі психологічні травми залишають слід у геномі людини й чи можемо ми на це якось повпливати?

    Космос
    Що таке сонячні плями і чи впливають вони на людей

    Чи можуть спалахи на Сонці та магнітні бурі провокувати погане самопочуття в людей?

    Ідеї
    Пропаганда у російському кіно

    Як кіно стало частиною пропагандистської та політичної ідеології росії та чи можна якось дати цьому раду?