ОСТАННІЙ ПОДКАСТ
Підписуйся на найнауковішу розсилку!
І отримуй щотижневі новини науки і технологій

    Ми під'їдаємо крихти cookies за вами. Навіщо це нам?

    Читати

    Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

    Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

    Повідомлення успішно надіслано

    Для пошуку
    введіть назву запису
    Людина — 05.05.21
    ТЕКСТ: Олеся Мороз
    Ілюстрації: Каталіна Маєвська
    Ми любимо тексти без помилок. Якщо ви все ж таки щось знайшли, виділіть фрагмент і натисніть
    Ctrl+Enter.
    Користь зеленого листка: фолієва кислота на варті нашої ДНК

    Двічі на рік я читаю лекції з фізіології вагітності на курсах для майбутніх батьків. На останній одна з пар слухачів запитала про доцільність рекомендації вживати фолієву кислоту обом батькам, а також про те, до якого терміну вагітності потрібно це робити. Шукаючи дані досліджень та останні рекомендації, я знайшла не лише цікаві факти, а й цілком практичні речі, які варті уваги ширшої публіки. Наприклад, фахівці клініки Maйo рекомендують1 вживати фолієву кислоту усім здоровим особам (400 мкг), а жінкам, що планують вагітність чи вже при надії – від 400 до 1000 мкг. ВООЗ радить2 400 мкг жінкам репродуктивного віку та вагітним. Тому пропоную з’ясувати наскільки це «вагітно-специфічна» тема, яка роль фолієвої кислоти у плануванні сім’ї та вагітності і як її краще вживати.

    Спершу розберемося з термінологією, бо ж у літературі натрапляємо на різні назви речовини. Отже, фолати, або ще фолацин (давніший термін) чи вітамін B9, – це водорозчинні речовини, які є природними компонентами деяких рослинних продуктів. Хімічно це птероїлглутамінова кислота у відновленому стані з іще декількома приєднаними залишками глутамінової кислоти. Ці додаткові залишки є важливими для затримки речовини у клітині3*4.  Фолієва кислота – це отримана синтетичним шляхом  повністю окислена форма з одним глутаматним залишком. Таким чином, у зелених листових овочах (салат, шпинат), бобових, цитрусових містяться фолати, а у вітамінних пігулках – фолієва кислота. 

     

    Перш ніж потрапити з кишечника у кров, фолати із продуктів харчування руйнуються до  моноглутаматної форми5. Синтетична фолієва кислота швидше всмоктується у травному тракті, бо не потребує хімічного розщеплення. Уже в клітинах тіла фермент редуктаза модифікує фолат – він відновлюється до тетрагідроксиформи, яка і є активною формою вітаміну6

     

    Чим же важлива ця невелика, за мірками органічного світу, молекула? Найперше, тим, що необхідна для утворення ДНК, носія нашої генетичної інформації. У клітинах саме фолати є донорами вуглецю при утворенні азотистих основ: тиміну, аденіну та гуаніну, які є компонентом нуклеотидів – елементів, з яких утворюється нитка ДНК чи РНК. Це три з чотирьох  азотистих основ, які входять до складу нуклеїнових кислот. Також вітамін B9 залучений до метилювання ДНК – дуже важливої хімічної модифікації, яка регулює активність генів7. Тобто достатня кількість фолієвої кислоти чи природного вітаміну вкрай важлива для клітин тіла, які часто діляться. Такими є клітини кісткового мозку, з яких постійно утворюються еритроцити та лейкоцити крові. До них також належать клітини слизової оболонки кишківника, які, оновлюючись кожні 5–7 днів, забезпечують всмоктування продуктів травлення та є захисним бар’єром. Такими ще є чоловічі статеві клітини, які утворюються в сім’яниках протягом всього життя від часу статевого дозрівання. Таку ж високу потребу в субстраті для синтезу ДНК мають і клітини нового організму, що оселяється у матці після зачаття, та й самі тканини матки, адже їм потрібно збільшуватися кількісно, аби створити умови для росту і розвитку плоду. Тому достатня кількість фолатів у тілі важлива для всіх нас, хоча особливо значущою залишається для вагітних жінок. 

     

    Однак сприяння синтезу ДНК з боку фолатів може мати і темну сторону. Ця здатність стає небажаною з огляду на злоякісні новоутворення, клітини яких невпинно діляться. Так, дослідження показують, що високі концентрації фолієвої кислоти прискорюють ріст наявних пухлин, однак занадто низький рівень цього вітаміну у тілі може стати чинником їх утворення. Також дефіцит фолієвої кислоти погіршує утворення білків, що забезпечують контакти між клітинами, а це призводить до поширення метастазів – відривання пухлинних клітин і розселення в інші органи6.

     

    Імунна система, наш супермеханізм підтримки генетичної ідентичності, який віднаходить і знищує як зовнішні чужі молекули, так і внутрішні несправні, також залежить від наявності фолатів. Т-лімфоцити, які складають основу клітинного імунітету і на утворення яких ми покладаємо надію, зокрема й у щепленні від COVID-19, не розмножуються за дефіциту B9. Ба більше, вони ступають на шлях апоптозу – клітинного суїциду. Щось подібне стається і з дендритними клітинами, які необхідні для нормального функціонування так званих Т-хелперів – клітин, що задають тон роботи інших імунокомпетентних клітин8

     

    Проте не ДНК єдиною опікується вітамін В9. Його участь у біохімічних реакціях у різних «відсіках» клітини робить його незамінним для антиоксидантних і протизапальних систем, які забезпечують цілісність та нормальне функціонування усіх клітин нашого тіла. До прикладу, концентрація фолату в головному мозку в чотири рази більша, ніж у крові, що вказує на суттєву роль цього вітаміну для біохімічних процесів у мозку. Через дефіцит фолатів у головному мозку менше утворюються хімічні посередники передачі інформації (нейромедіатори) норадреналін, серотонін, дофамін, оксид азоту, погіршується передача електричного імпульсу по відростках нейронів. Зменшення синтезу глутатіону, що трапляється за недостатнього надходження фолатів в організм, порушує роботу антиоксидантого захисту нейронів та призводить до накопичення пошкоджених молекул, полегшення розвитку запалення. Це проявляється зниженням когнітивних функцій (мислення, пам’яті), деменцією, змінами поведінки, психозами, а також периферичною нейропатією9. Цікаво, що у цих складних циклах біохімічних реакцій для правильного включення фолатів у наступну ланку потрібен вітамін В3 (ніацин). А без достатньої кількості В12 (кобаламіну) фолати просто не працюють. Така собі В-вітамінна кооперація. 

     

    Та, мабуть, найвідомішим фактом щодо фолієвої кислоти є те, що вона потрібна вагітним жінкам. Речовина, яка безпосередньо віддає атоми для утворення компонентів ДНК, критично важлива, коли у тілі розвивається ще один організм. Вчені з університету Аделаїди показали, що вживання фолієвої кислоти у кількості не меншій за 400 мкг на день знижує ризик розвитку дефектів нервової трубки у плоду на 75%10. Зараз це є офіційною рекомендацією ВООЗ жінкам репродуктивного віку. 

     

    Чому саме така доза? Бо дослідники встановили, що мінімально достатньої концентрації фолатів у еритроцитах, яка достовірно корелює із низьким ризиком виникнення дефектів нервової трубки (близько 1050 нМ), можна досягти, споживши з їжею не менше 450 мкг11. Серед цих дефектів, які виникають внаслідок незарощування нервової трубки в перший місяць вагітності, – нерозвиненість кісток та шкіри навколо спинного мозку (менінгомієлоцеле) та синдром прив’язаного спинного мозку (його прирощення до оточуючих тканин). Варто взяти до уваги також, що кількість вітаміну, яка дійде в організмі до місця дії (біодоступність) для синтетичної фолієвої кислоти становить 85%, тоді як для природних фолатів – лише 50%.  

     

    З мого досвіду, мамусі при надії дуже бояться двох речей – передчасних пологів, і нашкодити дитині. Аби зменшити ймовірність першого, дослідники дуже багато працюють, вивчаючи потенціал фолатів зокрема. Проте результати неоднозначні. Дослідження, проведені у різних країнах, виявили або відсутність зв’язку між вживанням фолієвої кислоти впродовж вагітності та ризиком передчасних пологів, або ж лише 10% його зменшення при вживанні більше ніж 1000 мкг вітаміну12. Припускають, що недостатня кількість фолатів у раціоні та в крові матері у третьому триместрі супроводжується порушенням функціонування плаценти. Вчені також перевірили гіпотезу використання фолатів для профілактики прееклампсії – досить частого ускладнення вагітності, яке призводить до передчасних пологів. Фолієва кислота має спільні біохімічні шляхи з гомоцистеїном – речовиною, збільшену кількість якої пов’язують із розвитком прееклампсії. Однак виявилося, що лише високі дози фолатів (5000 мкг) при вживанні впродовж вагітності знижують концентрацію гомоцистеїну до часу пологів13. Отже, не все так чітко, як би хотілося. Рішення про такі високі дози вітаміну повинен ухвалювати тільки лікар у кожному конкретному випадку. До уваги слід брати і той факт, що вживання фолієвої кислоти у другому і третьому триместрах спричиняє збільшення маси і розмірів плоду, що може бути небажаним у певних випадках14

     

    Зважаючи на те, що вагітні приймають досить значні кількості фолієвої кислоти як вітаміни, вчені спробували дослідити, чи позначається це на розвитку дітей після народження. Виявилося, що таке вітамінне забезпечення зменшує шанси затримки мовленнєвого розвитку, виникнення емоційних та поведінкових проблем у трирічок. Достовірне покращення когнітивних здібностей зафіксовано у дітей, матері яких протягом другого та третього триместрів вагітності вживали 400–1000 мкг фолієвої кислоти. А діти, народжені жінками, що приймали більші кількості фолатів, навпаки, виявляли деяке зниження локомоторних функцій (ходьба, переміщення в певному напрямку, обрання шляху)15. Ще сорок років тому вчені встановили, що діти, народжені від матерів із мегалобластною анемією (наслідком тяжкого дефіциту B9), мали нижчі інтелектуальні здібності. Новіші дослідження показали зменшений розмір мозку в таких діток16.

     

    Бостонська команда вчених виявила зв’язок між концентрацією фолатів у крові матері та ризиком появи розладів аутичного спектру (РАС). Цікаво, що низький рівень В9 (вживання вітаміну менше двох разів на тиждень протягом вагітності), як і надто високий (понад п’ять разів на тиждень чи концентрація в крові більша ніж 600 пМ/л) статистично значущо підвищують ризик розвитку РАС. А помірні кількості фолатів, що відповідають вживанню вітаміну 3–5 разів на тиждень, ймовірно, зменшують ці ризики17. Також дослідження ізраїльських науковців встановили зменшення ризиків РАС у дітей, чиї матері вживали фолієву кислоту до вагітності18

     

    А що ж татусі? Чоловік є повноцінним учасником початку нового життя, адже його сперматозоїди несуть половину генів дитині. Кількість та рухливість чоловічих статевих клітин безпосередньо залежить від хімізму утворення ДНК, а отже, і від достатньої кількості фолатів. Тому при плануванні вагітності фолієву кислоту резонно вживати і чоловікові. 

     

    Одразу ж постає питання, що вживати: салат чи пігулку? Чи можна створити певний запас вітаміну в тілі, і чи можна собі зашкодити, споживши більше, ніж рекомендовано? Відповіді є як більш конкретні, так і менш однозначні. Почнімо з того, що водорозчинні вітаміни, до яких належить і фолати, у тілі не накопичуються. Ситуацію погіршує ще й той факт, що цей вітамін не утворюють клітини людського тіла. Тому вживати доведеться. І краще зелені листові овочі, бобові, цитрусові у щоденному раціоні, а пігулки – за особливих нагод, як-от планування зачаття та під час вагітності. Краще тому, що, по-перше, овочі – це ще й купа інших вітамінів і клітковина, вкрай необхідна для здоров’я мікрофлори і нормальної роботи кишківника, а по-друге, дешевше. Кишкові бактерії нам ще й віддячать, бо вони теж утворюють фолати6.

     

    Зараз є дуже мало уявлень про наслідки вживання вітамінів у кількостях між мінімально необхідними та оптимальними. Як і бракує даних щодо того, яку кількість вважати оптимальною. А також про те, яке ж споживання, власне, переважає у тій чи іншій соціальній групі/країні/культурі. Рекомендовані добові норми вживання скоріше декларують ту кількість вітаміну, нижче за яку розвиваються хронічні патології, аніж ту кількість, яка забезпечує здоров’я і бажаний рівень активності більшості людей. Ці норми лише останнім часом почали враховувати індивідуальні особливості засвоєння, перетворення, сприйняття вітамінів, зумовлені зокрема генетичною різноманітністю, статтю, расою, ендокринологічним статусом19. Показано генетичну неоднорідність, яка впливає на рівень фолатів у крові, і це може стати ключем до персоналізованого призначення додаткової кількості фолієвої кислоти чи рекомендації споживати продукти, збагачені вітаміном В920. Тож вітаміни варто починати вживати за порадою лікаря на підставі аналізів.

     

    Що ж до безпеки вживання фолієвої кислоти, то американські дослідження у 2016 році показали, що цей вітамін, доданий до раціону, може компенсувати дефіцит В12, прояви зниження когнітивних функцій у людей похилого віку, ставати чинником пухлинного процесу. Попри те, що ймовірні побічні дії фолієвої кислоти потрібно вивчати більше, не підлягає сумніву користь від збагачення цим вітаміном продуктів харчування, зокрема борошна, пластівців, інших круп. Для США проблема «переїдання» фолатами справді актуальна, як свідчить стаття Гарвардської школи здоров’я21. В Україні ж обговорюються лише ідеї подібних програм. Так, у пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про фортифікацію борошна», поданого до Верховної Ради у 2018 році, звучать терміни поетапного впровадження програми з 2020 року. Однак проєкт досі не ухвалений. Тому забезпечення себе таким важливим вітаміном – лише у наших руках  городах. 

     

    Та який город, коли місце є лише для орхідеї! Нічого, поруч мона примостити горщик із розсадою шпинату, різних салатів, а в кухонній шафці завести симпатичні банки із різнокольоровою сочевицею та квасолею. Навіть з кореня салату, що залишився від останньої покупки, можна виростити новий кущик, просто поставивши його у воду на сонячному підвіконні і збризкуючи зріз, щоб не пересихав . За тиждень, коли з’являться нові листочки, це чудо можна буде пересадити в землю. Навіть взимку можна вирощувати петрушку та селеру з коренеплодів, а насіння салату і шпинату зійде швидше, якщо контейнер накрити плівкою. 

     

    Маленька сила зеленого листка є джерелом здоров’я, повноцінного життя і щасливого батьківства. Нехай ця стаття надихне на урізноманітнення раціону, нове хобі з квартирним городом і на читання науково-популярної літератури. Бо знання – це також сила, і наша природна потреба. Але то вже інша історія.

    ТЕКСТ: Олеся Мороз
    Ілюстрації: Каталіна Маєвська
    Посилання
    • 1. Рекомендації клініки Майо
    • 2. Рекомендації ВООЗ
    • 3. Що таке фолати
    • 4. Реабсорбація фолатів
    • 5. Головні факти про фолати
    • 6. Вітамін В і його роль в імунній регуляції
    • 7. Генетичний поліморфізм і фолати
    • 8. — Wu CH, Huang TC, Lin BF. Folate deficiency affects dendritic cell function and subsequent T helper cell differentiation. J Nutr Biochem. 2017 Mar;41:65-72. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.11.008. Epub 2016 Nov 20. PMID: 28040582.
    • 9. — Reynolds E. Vitamin B12, folic acid, and the nervous system. Lancet Neurol. 2006 Nov;5(11):949-60.
    • 10. — Grieger JA, Clifton VL. A review of the impact of dietary intakes in human pregnancy on infant birthweight. Nutrients. 2014 Dec 29;7(1):153-78.
    • 11. — Chen MY, Rose CE, Qi YP, Williams JL, Yeung LF, Berry RJ, Hao L, Cannon MJ, Crider KS. Defining the plasma folate concentration associated with the red blood cell folate concentration threshold for optimal neural tube defects prevention: a population-based, randomized trial of folic acid supplementation. Am J Clin Nutr. 2019 May 1;109(5):1452-1461. doi: 10.1093/ajcn/nqz027. PMID: 31005964; PMCID: PMC7099800.
    • 12. — Li B, Zhang X, Peng X, Zhang S, Wang X, Zhu C. Folic Acid and Risk of Preterm Birth: A Meta-Analysis. Front Neurosci. 2019 Nov 28;13:1284. doi: 10.3389/fnins.2019.01284. PMID: 31849592; PMCID: PMC6892975.
    • 13. — Sayyah-Melli M, Ghorbanihaghjo A, Alizadeh M, Kazemi-Shishvan M, Ghojazadeh M, Bidadi S. The Effect of High Dose Folic Acid throughout Pregnancy on Homocysteine (Hcy) Concentration and Pre-Eclampsia: A Randomized Clinical Trial. PLoS One. 2016 May 11;11(5):e0154400. doi: 10.1371/journal.pone.0154400. PMID: 27166794; PMCID: PMC4868051.
    • 14. — Wang S, Ge X, Zhu B, Xuan Y, Huang K, Rutayisire E, Mao L, Huang S, Yan S, Tao F. Maternal Continuing Folic Acid Supplementation after the First Trimester of Pregnancy Increased the Risk of Large-for-Gestational-Age Birth: A Population-Based Birth Cohort Study. Nutrients. 2016 Aug 15;8(8):493. doi: 10.3390/nu8080493. PMID: 27537908; PMCID: PMC4997406.
    • 15. — McNulty H, Rollins M, Cassidy T, Caffrey A, Marshall B, Dornan J, McLaughlin M, McNulty BA, Ward M, Strain JJ, Molloy AM, Lees-Murdock DJ, Walsh CP, Pentieva K. Effect of continued folic acid supplementation beyond the first trimester of pregnancy on cognitive performance in the child: a follow-up study from a randomized controlled trial (FASSTT Offspring Trial). BMC Med. 2019 Oct 31;17(1):196. doi: 10.1186/s12916-019-1432-4. PMID: 31672132; PMCID: PMC6823954.
    • 16. — Gross R, Newberne P, Reid J. Adverse effects on infant development associated with maternal folic acid deficiency. Nutr Rep Int. 1974;10:241–248.
    • 17. Вагітність і фолати
    • 18. Вплив фолатів на плід
    • 19. Вітамін В і мозок
    • 20. — Hiraoka M, Kagawa Y. Genetic polymorphisms and folate status. Congenit Anom (Kyoto). 2017 Sep;57(5):142-149. doi: 10.1111/cga.12232. Epub 2017 Jul 20. PMID: 28598562; PMCID: PMC5601299.
    • 21. Фолієва кислота і переїдання фолатів
    Статті
    Промо
    Проєкт інтелект. Воєнний сезон. Епізод 5: NFT та Україна

    Чи можна написати «Проєкт інтелект» на гривні й продати за мільйони доларів як NFT?

    Людина
    Від батька до сина: що таке генеалогія і як досліджувати свій рід

    Що таке ДНК-генеалогія і як далеко кожний з нас може просунутися у вивченні свого роду?

    Наука
    Екологічно чиста отрута: уривок з книжки «Зоологічна екскурсія супермаркетом»

    Чому краще утриматися від «дикого» промислу морепродуктів, особливо у водоймах, де цвіте вода?

    Наука
    Передумови приходу диктаторів до влади: Італія, Німеччина, РФ

    Що стало передумовами приходу диктаторів до влади на прикладі фашистської Італії, нацистської Німеччини та путінської росії? Розповідає співавтор і ведучий каналу «Історія Без Міфів» Владлен Мараєв.

    Людина
    Як кожен з нас може подякувати військовим і допомогти їм з адаптацією

    Як змінюється світосприйняття військових і що ми можемо зробити, аби висловити їм вдячність і допомогти в адаптації до мирного життя?

    Біологія
    Не тільки в історії. Який слід залишить війна в наших генах

    Як війни, голод та важкі психологічні травми залишають слід у геномі людини й чи можемо ми на це якось повпливати?