fbpx
ОСТАННІЙ ПОДКАСТ

Ми під'їдаємо крихти cookies за вами. Навіщо це нам?

Читати

Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

Повідомлення успішно надіслано

Для пошуку
введіть назву запису

Що треба знати про непереносимість лактози?/ Начитала Міріам Драгіна

00:00
00:00
Промо — 20.06.20
ТЕКСТ: Юлія Чижевська
Ілюстрації: Каталіна Маєвська
Ми любимо тексти без помилок. Якщо ви все ж таки щось знайшли, виділіть фрагмент і натисніть
Ctrl+Enter.
З чим її їдять: що треба знати про непереносимість лактози

Дві третини людей у світі не переносять лактозу, яка міститься у молоці та молочній продукції.1 Більшість із них мешкають у Східній Азії та Африці. Такий розподіл пов’язаний із особливостями харчового раціону кожної культури: якщо предки споживали багато молока та молочної продукції, у нащадків є достатня кількість ферменту лактази для розщеплення лактози.

Слухайте також на Apple Podcasts або Google Podcasts.

 

Молочна компанія «Галичина», яка стала спонсором цього матеріалу, поважає і любить кожного: того, хто їсть кисломолочний сир на сніданок і запиває йогуртом і того, хто категорично не вживає молочної продукції.

 

Є люди, які люблять смакувати молоком, однак через лактазну недостатність змушені відмовитися від улюблених продуктів. Саме для них молочна компанія «Галичина» випустила безлактозну продукцію: пастеризоване молоко, питний та густий йогурти. Тож завдяки розвитку технологій вже не потрібно відмовлятися від корисних молочних продуктів – джерела кальцію та протеїну.

 

Склад безлактозної молочної продукції має лише одну відмінність від звичайної – до нього додається фермент лактаза. Саме за допомогою цього компоненту люди з лактозною непереносимістю можуть смакувати молочними продуктами і не відчувати жодного дискомфорту.

Різниця в одній букві

Сьогодні ми будемо говорити про дві схожі за назвою речовини. Це лактоза і лактаза. Лактоза – це вуглевод з групи дисахаридів, що міститься у грудному молоці всіх ссавців (людей та тварин).2 Він виробляється молочними залозами і опиняється у грудному молоці. Потрапляючи до шлунково-кишкового тракту, у тонкій кишці лактоза розщеплюється на глюкозу і галактозу.3 

 

Лактозу ще називають молочним цукром, адже вона надає молоку солодкуватий присмак і внаслідок її розщеплення утворюється глюкоза.

 

Лактаза – це специфічний фермент, який розщеплює лактозу. Його виробляє підшлункова залоза, з якої він потрапляє у тонку кишку.4 Коли в організм надходить їжа, підшлункова залоза відразу виділяє необхідні ферменти для її розщеплення. Якщо у складі їжі є молоко, вершки або молочні продукти (йогурт, кефір), до тонкої кишки прямує лактаза.

 

Болить живіт?

Lactose intolerance або непереносимість лактози – це стан, за якого лактоза не розщеплюється і не засвоюється в тонкій кишці через недостатність ферменту лактази. Вона прямує далі, до товстої кишки, де її поглинають бактерії, які формують мікробіоту цієї ділянки шлунково-кишкового тракту. Лактоза не є звичною поживною речовиною для корисних бактерій, що живуть у кишківнику людини. Тож коли її поглинають, виникають симптоми розладу травлення: здуття живота, самовільний вихід газів, дискомфорт у животі, нудота, схильність до закрепів або діареї.5

 

Вони з’являються за 20-30 хвилин після вживання молока або вершків (неважливо, чи кип’ятили/пастеризували молоко). Не обов’язково вживати чисте молоко, щоб відчути неприємні симптоми. Дискомфорт з’являється навіть після чашки латте, молочного коктейлю або морозива. Зате в сирах лактози майже немає. 

 

Та небезпека непереносимості лактози полягає не тільки у здутті й дискомфорті в животі. Порушення травлення призводить до проблем зі всмоктуванням поживних речовин з молока й іншої їжі, яку людина вживала разом із молочною продукцією. Газ, що утворюється під час переходу лактози до товстої кишки, розтягує петлі кишківника і порушує пристінкове травлення, яке відбувається у тонкій кишці і необхідне для всмоктування поживних речовин.  

Що робити, якщо у вас діагностували непереносимість лактози 

 

Якщо ви підозрюєте у себе непереносимість лактози, слід звернутись до лікаря. Для підтвердження лактазної недостатності на аналіз беруть венозну кров або зішкріб із внутрішньої поверхні щоки.6 З отриманого зразка виділяють генетичний матеріал, у якому визначають ген LCT, що відповідає за вироблення лактази. Результат може свідчити про те, що ви не маєте непереносимості лактози, маєте часткову непереносимість або зниження толерантності до лактози, а, можливо, і непереносимість лактози з повною відсутністю синтезу ферменту.

 

Якщо недостатності лактази не виявлено, ви можете спокійно вживати молоко й молочні продукти. Але якщо розлади травлення тривають, варто повідомити лікаря і шукати іншу причину.

 

Що таке безлактозне молоко та суміші?

На полицях супермаркетів поруч зі звичайним молоком можна побачити безлактозні аналоги. Молоко зі зниженим вмістом або повною відсутністю лактози – це звичайне коров’яче молоко, яке пройшло фільтрацію через спеціальну мембрану. За поживною цінністю воно не поступається звичайному продукту. У безлактозному молоці так само багато кальцію, вітамінів та мікроелементів. Єдина відмінність – відсутність лактози. Враховуючи те, що лактоза – це дисахарид, кількість вуглеводів в обробленому молоці менша, ніж у звичайному. 

 

Проте не варто плутати його з органічним молоком, яке завжди можна впізнати за відповідною позначкою на упаковці. Вона свідчить про те, що корови, які дають це молоко, проживають у належних умовах, споживають тільки свіжу траву у теплий період року або сіно у холодну пору. У харчуванні тварин не використовують комбікорми, після вживання яких склад молока може змінюватись. Органічне молоко, як і звичайне, містить лактозу. Його не радять вживати людям з непереносимістю лактози, але воно ідеальне для пацієнтів зі схильністю до харчових алергій. У складі такого молока відсутні зайві домішки та алергени, що потрапляють до продукту з травою. Адже органічним може вважатись тільки молоко, отримане від корів, що випасались на перевірених лугах, які не містять великої кількості алергічних рослин.

 

До окремої категорії належать соєве та мигдалеве молоко. Це рослинні продукти, подібні до коров’ячого молока тільки кольором, упаковкою та способом застосування. Щоб їх приготувати, необхідні лише два основні компоненти – рослинна сировина та вода. Зазвичай це рідина білого кольору, яка дуже нагадує звичайне молоко, але має дещо інший запах. Для підсолоджування до них часто додають звичайний цукор – сахарозу. Тож рослинне молоко не містить лактози і є повноцінним замінником коров’ячого напою для людей із недостатністю лактази.

 

Чи варто відмовлятися від молока?

 

Коли йдеться про непереносимість лактози, найпершим та найлогічнішим варіантом вирішення цієї проблеми здається відмова від молока та молочних продуктів. Адже саме у них міститься лактоза, яку не перетравлює організм. 

Тут саме час згадати про поживні речовини, які містяться у молоці та молочній продукції і вкрай необхідні організму людини у будь-якому віці.

З грудним молоком матері діти отримують білки, вуглеводи, жири, вітаміни та мікроелементи. За умови грудного вигодовування дитина отримує від матері необхідні захисні антитіла. 

У молоці тварин (коров’ячому, козячому, овечому) міститься велика кількість білків, а також кальцій та фосфор.7 Останні добре засвоюються з кисломолочного сиру та іншої кисломолочної продукції. Вони необхідні для росту кісток і забезпечують міцність кісткової тканини протягом усього життя. Адже за умови недостатності кальцію в організмі активується паратгормон, що «витягує» кальцій з кісток, вони стають крихкішими і, відповідно, збільшується ризик переломів. 

 

Фосфор необхідний не тільки для кісток, але й для повноцінної роботи нирок і всього організму загалом. А ще молоко містить водорозчинні та жиророзчинні вітаміни.8 Так, з коров’ячого молока ми отримуємо жиророзчинні вітаміни D, A, E, K та водорозчинні – В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В12 (ціанокобаламін).

 

Порятунок – сир  

Лактоза міститься у цільному коров’ячому та козячому молоці. Але не забуваймо про те, що лактоза – це вуглевод, дисахарид. Під час кип’ятіння вона розщеплюється, а за кілька днів відстоювання випадає в осад.9 Саме тому кисломолочний сир містить значно менше лактози, ніж звичайне коров’яче молоко (проте традиційне кип’ячене молоко втрачає лише невелику кількість лактози, адже кип’ятіння триває недовго). Але купуючи готову продукцію в магазині чи в супермаркеті, пам’ятайте, що для збільшення смакових якостей до вже готового кисломолочного сиру можуть додавати вершки, які містять велику кількість лактози. 

 

Втім, тверді сири, вироби з пліснявою та витримані сири не містять лактози або містять її у мінімальній кількості, що залишається непомітною для організму.10 Саме тому твердий сир можуть вживати люди із непереносимістю лактози, навіть якщо він виготовляється зі звичайного козячого, коров’ячого або овечого молока без видалення лактози.

 

У кисломолочній продукції, як-от йогурт чи кефір, кількість лактози значно менша, ніж у цільному молоці. Тож люди з недостатністю лактази (тобто неповною непереносимістю) зазвичай не помічають негативних ефектів після вживання кисломолочної продукції.11 Вони також можуть безпечно їсти необроблений кисломолочний сир без додавання молока чи вершків. 

 

Проте існують люди, що мають мінімальну кількість лактази в організмі і повну непереносимість лактози. У них навіть невелика кількість лактози викликає розлади харчування. Обираючи йогурт, кефір чи кисломолочний сир, їм слід звернути увагу на продукцію з позначкою lactose free. Такі продукти виготовляють з молока, з якого попередньо вилучили лактозу. 

 

Діти та грудне вигодовування

Лактазна недостатність частіше формується у підлітків та дорослих. Кількість ферменту лактази знижується після трирічного віку, коли грудне вигодовування вже завершене.12 

 

Грудне молоко – це найкраща і найпоживніша їжа для дітей першого року життя. Саме тому в усьому світі рекомендують годувати немовлят саме грудним молоком. Із ним дитина отримує не тільки поживні речовини, але й захисні антитіла від матері, що допомагають їй боротися з багатьма інфекційними захворюваннями.

 

На жаль, інколи трапляється вроджений дефіцит лактази.13 До основних симптомів недостатності лактази у немовлят та дітей першого року життя належать діарея, часті зригування, неспокій дитини після годування, відсутність приросту маси тіла, надмірна плаксивість, здуття живота, коліки через 20-30 хвилин після годування.

 

За наявності принаймні двох із цих симптомів необхідно звернутись до педіатра.

З діагнозом вродженої лактазної недостатності необхідно переводити дитину на безпечні безлактозні суміші для малюків.14 Якщо продовжити годувати дитину грудним молоком, це призведе до ураження ворсинок кишківника і формування розладів травлення. Тож у випадку лактазної недостатності у дитини шкода від вживання грудного молока перевищує його користь. 

 

Вроджена недостатність лактази трапляється вкрай рідко і проявляється вже у перші тижні життя малюка. 

 

Набагато частіше буває тимчасова непереносимість лактози. Її зазвичай виявляють у недоношених немовлят та дітей, що тільки-но перехворіли вірусними захворюваннями. Цей стан називають тимчасовим, адже він проходить самостійно за кілька тижнів і не є протипоказанням до грудного вигодовування. 

 

Жінки, що годують груддю, мають пам’ятати, що кількість молочної їжі, яку вони вживають, ніяк не впливає на кількість лактози, яка міститься у їхньому грудному молоці.

 

ТЕКСТ: Юлія Чижевська
Ілюстрації: Каталіна Маєвська
Статті