ОСТАННІЙ ПОДКАСТ
Підписуйся на найнауковішу розсилку!
І отримуй щотижневі новини науки і технологій

    Ми під'їдаємо крихти cookies за вами. Навіщо це нам?

    Читати

    Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

    Пардон за відволікалочку. Допоможи Куншт бути незалежним!

    Повідомлення успішно надіслано

    Для пошуку
    введіть назву запису
    Як це працює — 03.02.20
    ТЕКСТ: Юлія Чижевська
    Ілюстрації: Каталіна Маєвська
    Ми любимо тексти без помилок. Якщо ви все ж таки щось знайшли, виділіть фрагмент і натисніть
    Ctrl+Enter.
    Супкультура

    У дитинстві мама казала: якщо я не їстиму перші страви, то матиму проблеми з травленням і у мене буде виразка шлунку. Це звучить лячно. Тож суп я, звісно, їла. А коли не хотіла, запитувала, чому не можна замінити його на чай з бутербродами або плов із соком. Адже це дуже логічно: суп – це рідка їжа, у якій є часточки твердої. Тож можна замінити його на іншу страву і споживати з якимось напоєм. Я швидко усвідомила, що так не можна, але не розуміла, чому. Чи корисно їсти суп, спробуємо з’ясувати зараз.

    Курячий бульйон

     

    Його зазвичай рекомендують вживати під час застуди, адже він має послабити її симптоми. Таку думку намагалися підтвердити у 1980-х роках. Тоді провели невелике дослідження і з’ясували, що під час вживання курячого бульйону виділення з носа відходять легше, ніж під час вживання простої води. Результати навіть опублікували у науковому журналі Гарварду. Але слід зазначити, що у ньому взяли участь лише дев’ять жінок та шість чоловіків.1

     

    У вісімдесятих було ще кілька досліджень. Результати стверджували, що курячий бульйон – хороший відхаркувальний засіб, який навіть допомагає зцілити душу.2 У них також брало участь небагато людей, а результати ґрунтувалися тільки на суб’єктивних відчуттях учасників і не підтверджувалися жодними об’єктивними тестами.

     

    Врешті-решт, співробітники Гарварду встановили, що бульйон – джерело білка, але він не має підтвердженої цінності.3

     

    Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC) стверджує, що специфічного лікування застуди немає.4 Радять натомість лікуватися симптоматично: відпочивати, вживати легку їжу і пити багато води. Враховуючи те, що курячий бульйон – це насамперед рідина, його часто вживають під час лікування застуди.

     

    Чому супи такі популярні?

     

    Супи їдять у всьому світі: в Україні – борщ, у Бразилії – такако (суп з креветками та часником), у Японії – місо-суп, в Італії – качукко (суп з морепродуктів), а в Туреччині – чобра (суп з тельбухів). З давніх-давен суп допомагає швидко втамувати голод. 

     

    У багатьох країнах суп вважають їжею для бідних, яка готується з дешевих та доступних продуктів і головне завдання якої – втамувати голод. Це можна помітити у  літературі різних країн та у самих рецептах. Наприклад, в Україні картоплю запікали тільки на свята. У звичайні дні було за щастя знайти одну-дві змерзлих картоплини, відварити їх з кількома ложками каші й додати солі. З Франції до нас прийшов суп із цибулі. Зараз шеф-кухарі з усього світу рекомендують смакувати його з білим вином, а в оригінальному рецепті були тільки цибуля, борошно і вода. В Іспанії популярний суп з черствого хлібу, томатної пасти та бобових. Це спроба дати друге життя хлібу, а також спосіб вижити, коли їсти вже нічого, а залишилася лише жменя квасолі.

     

    Попри різноманіття рецептів, історично суп був стравою, яка допомагає вижити за скрутних часів. Підтвердження цьому можна знайти у другій частині фільму «Хрещений батько». Там добре видно: коли Віто працював звичайним робітником і не мав грошей на їжу, дружина завжди чекала його з супом.

     

    Крем-суп – нове слово для нашого травлення

     

    Броколі, шпинат, цвітна капуста, сир, гарбуз – все це основи для крем-супів. Вони стають дедалі популярнішими у сучасному світі. Цьому є кілька пояснень.5 Слина краще зволожує дрібні часточки їжі, їх легше ковтати. Саме тому завжди рекомендують ретельно жувати. Вуглеводи починають розщеплюватися у роті саме під дією слини. Тож, коли ми вживаємо крем-суп, у роті відразу продукується слина, яка починає процес травлення. Крім того, подрібнені продукти перетравлюються швидше. Хімічні речовини, що містяться у слині, шлунковому соку та дванадцятипалій кишці, швидше вступають у реакцію з речовинами з більшою площею поверхні. Якщо взяти дві броколі, одну покласти на стіл, а другу подрібнити та вилити, то площа поверхні другої буде більша. На перетравлення звичайної броколі знадобиться більше часу, ніж на перетравлення броколі у складі крем-супу. 

     

    Найшвидше травлення відбувається за температури їжі 30-40 градусів. Якщо температура їжі менша за цей показник, організм витрачає час та енергію для її нагрівання а якщо більша – для охолодження. Тож суп – оптимальна за температурою їжа. Важливо й  те, що надто пряна та незвична їжа призводить до патології травлення. Більшість супів мають помірну кислотність, тобто стимулюють синтез соляної кислоти у кількості, необхідній для комфортного травлення.

     

    Те, що їжа в рідкому вигляді засвоюються та перетравлюються легше, опосередковано підтверджує Американська асоціація гастроентерологів. Вони рекомендують вживати рідку їжу під час підготовки до колоноскопії.6 Вживати супи також рекомендують людям, що мають проблеми з ковтанням. Це хворі у післяопераційному періоді, літні люди і діти молодшого віку. 

     

    В Азії та Америці звертають більше уваги на склад харчування, аніж на спосіб його приготування. А у Сингапурі Міністерство здоров’я ухвалило практичні рекомендації для людей літнього віку щодо складу харчування, в яких не зазначається перевага супів перед іншими способами приготування їжі.7 Основна увага також звернена на склад харчування.

     

    Кожен має самостійно обирати спосіб приготування здорової їжі і вживати якомога більше поживних речовин. Якщо ви полюбляєте супи, готуйте їх, якщо ні – ретельно пережовуйте їжу, яку вживаєте.

     

    Рекомендації з харчування

     

    Щоп’ять років у США оновлюють рекомендації з харчування, щоб допомогти людям бути здоровішими й почуватися краще. Вони містять найактуальнішу інформацію, підтверджену науковцями.

     

    Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США рекомендує8 вживати якомога менше цукру та виробів з білого борошна, їсти різні продукти (рибу, молочні вироби, овочі, фрукти, м’ясо, бобові, постійно міксуючи їх), щодня вживати фрукти та овочі, додавати до раціону страви з бобових, двічі на тиждень споживати м’ясні та рибні страви.

     

    Рекомендацій щодо способу приготування їжі немає, як і рекомендацій постійно вживати супи. Але необхідно обирати саме той спосіб приготування, за якого зберігаються поживні речовини. Один з них – відварити м’ясо, овочі та бобові. Готуючи суп, ми також відварюємо всі ці інгредієнти. 

     

    Для тих, хто звик постійно вживати висококалорійну їжу (бургери, салати з майонезом або страви у фритюрі), також є певні рекомендації.9 Розуміючи, що така їжа смачна і відмовитися від неї дуже складно, дієтологи рекомендують три прості кроки:

     

    – Вживати смачну, але некорисну їжу рідше – не щодня, а раз на тиждень, а потім – раз на місяць.

     

    – Їсти менше. Хочете олів’є посеред тижня? З’їжте сто грамів замість цілої миски. Так ви задовольните своє бажання без шкоди для здоров’я. 

     

    – Замінити інгредієнти на менш калорійні і більш поживні. Замість ковбаси на обід відваріть курку або з’їжте печене м’ясо, а замість білого хліба використовуйте вироби з цільнозернового борошна.

     

    Готувати необхідно так, щоб отримати якнайбільше корисних речовин. М’ясо має обов’язково проходити термічну обробку, його слід запікати або відварювати. А ось овочі ліпше їсти сирими (огірки, помідори, цибулю, перець), або запікати (баклажани, цукіні, перець, гарбуз).

     

    Тож не можна сказати, що суп некорисний. Правильніше зазначити, що споживання супу не є обов’язковим, якщо ми обираємо корисну їжу та готуємо її правильним способом – їмо у чистому вигляді, запікаємо або відварюємо.

    ТЕКСТ: Юлія Чижевська
    Ілюстрації: Каталіна Маєвська
    Статті
    Людина
    Від батька до сина: що таке генеалогія і як досліджувати свій рід

    Що таке ДНК-генеалогія і як далеко кожний з нас може просунутися у вивченні свого роду?

    Наука
    Екологічно чиста отрута: уривок з книжки «Зоологічна екскурсія супермаркетом»

    Чому краще утриматися від «дикого» промислу морепродуктів, особливо у водоймах, де цвіте вода?

    Наука
    Передумови приходу диктаторів до влади: Італія, Німеччина, РФ

    Що стало передумовами приходу диктаторів до влади на прикладі фашистської Італії, нацистської Німеччини та путінської росії? Розповідає співавтор і ведучий каналу «Історія Без Міфів» Владлен Мараєв.

    Людина
    Як кожен з нас може подякувати військовим і допомогти їм з адаптацією

    Як змінюється світосприйняття військових і що ми можемо зробити, аби висловити їм вдячність і допомогти в адаптації до мирного життя?

    Біологія
    Не тільки в історії. Який слід залишить війна в наших генах

    Як війни, голод та важкі психологічні травми залишають слід у геномі людини й чи можемо ми на це якось повпливати?

    Космос
    Що таке сонячні плями і чи впливають вони на людей

    Чи можуть спалахи на Сонці та магнітні бурі провокувати погане самопочуття в людей?